Jasmina 2

Jasmina Zukanović je studentica treće godine Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (Odsjek za razrednu nastavu) i pored izvrsnih rezultata na studiju godinama se aktivno bavi volontiranjem. U kontekstu promoviranja volonterskog rada u BiH studenti i studentice treće godine Odsjeka za razrednu nastavu ponosno su odlučili podijeliti njena pozitivna volonterska iskustva.

Kako se rodila Vaša želja za volontiranjem?

Želja za volontiranjem rodila se davno. Počela sam volontirati u Crvenom križu već u prvom razredu srednje škole. Imala sam potrebu da doprinesem zajednici u kojoj živim. Tražila sam taj način, a volonterski rad se pojavio kao odlično rješenje. Želja za volontiranjem je bila velika još od samog početka, a upisom na Pedagoški fakultet Univerziteta u Sarajevu, ta želja postala je još veća, jer Crveni križ veliku pažnju posvećuje, upravo, djeci. Od samog početka učestvovala sam u dodjeli prazničnih paketića djeci te u pomoći socijalno ugroženim porodicama. Iz dana u dan moja želja da pomažem zajednici u kojoj živim je sve veća i nadam se da ću i u budućnosti imati priliku da budem u službi svom gradu (Sanski Most).

Jasmina 3Kako izgleda Vaš dan?

Dan jednog volontera započinje dolaskom u prostorije Crvenog križa. Slijedi oblačenje uniforme i, u kriznim situacijama, pripremanje dodatne opreme: maski, rukavicea, vizira, dezinfekcionih sredstava i sl. Nakon toga održava se sastanak svih, trenutno aktivnih, volontera i volonterki, a na kojem se vrši raspodjela zadataka i priprema za predstojeće aktivnosti. U većini slučajeva u pitanju je terenski posao. Vrši se distribucija paketa, oblizaka starijih i iznemoglih osoba, nabavka lijekova, namirnica itd. za te osobe kao i pružanje pomoći prilikom odlaska ljekaru i sl. U nekim slučajevima radimo i kancelarijske poslove koji uključuju i spremanje paketa za distribuciju. U krizinim situacijama, kao što je ova sada, Crveni križ je desna ruka Civilne zaštite te volonteri i volonterke su u službi obje organizacije i obavljaju dodatna zaduženja. Na kraju dana volonteri i volonterke prave rezime odrađenog posla te vrše pripeme i dogovor za naredni dan.

Koja je poveznica Vašeg volontiranja i budućeg zanimanja?

Volontiranje ima veliki doprinos i ulogu u mom budućem zanimanju. Volonterskim radom stičem veliko iskustvo. Također, ovim radom njeguju se i razvijaju sve osobine koje su ključne za budućeg magistra razredne nastave, a to su empatija, tolerancija, razumijevanje, fleksibilnost, odgovornost, istrajnost, upornost kao i mnoge druge pozitivne osobine. Zajednička poveznica je i humanost, jer nebitno kojim se poslom sutra bavili i koju titulu stekli, titula čovjeka mora ostati na prvom mjestu, a to je, upravo, ono što, prije svega, moramo podučiti i buduće generacije.

Želite li ohrabriti i nas te druge studente i studentice u BiH da volontiraju?

Svima bih preporučila da se pridruže Crvenom križu svoje lokalne zajednice ili nekoj drugoj volonterskoj organizaciji. Ovo je veliko iskustvo. Na ovaj način možemo vidjeti stvarnu sliku društva oko sebe, koju inače, uslijed svakodnevnih obaveza, često zapostavimo. Također, tu je i osjećaj ličnog zadovoljstva kada znamo da smo taj dan učinili nešto korisno i za sebe, ali i za druge oko sebe. Taj osjećaj je nezamjenjiv, jer ipak, na kraju dana, tvoje je samo ono što daš.

Studenti i studentice treće godine Odsjeka za razrednu nastavu

Jasmina