1 Event cover Black Crtez

 

Univerzitet u Sarajevu – Pedagoški fakultet i NK ICOMOS u BiH sa zadovoljstvom najavljuju održavanje okruglog stola:

„Perspektive industrijskog naslijeđa“

Dok međunarodne organizacije za zaštitu spomenika danas pokušavaju pronaći odgovor kako očuvanje kulturne baštine može potaknuti klimatske akcije, te promoviraju ulogu baštine kao pokretača održivog razvoja, pojedine zemlje u regionu ne prepoznaju značaj industrijskog naslijeđa koje predstavlja neupitne dokaze o procesu industrijalizacije, najveće ekonomske i društvene revolucije u historiji čovječanstva. Ova kulturna kategorija ostaje zanemarena. Njene historijske, društvene, naučne i estetske vrijednosti i dalje nisu prihvaćene od javnosti, službenih politika i konzervatorskih organizacija, kao sastavni dio kulturne tradicije, o čemu svjedoči i trenutna lista nacionalnih spomenika BiH. Rušenje jednog od najznačajnijih industrijskih spomenika, Električne centrale u Sarajevu, zahtijeva da akademska javnost hitno djeluje na isticanju značaja i vrijednosti ove kulturne baštine.

Okrugli stol okupit će profesionalce i znanstvenike iz zemalja regiona s kojima BiH dijeli dio zajedničke industrijske prošlosti. Osnovni cilj je uspostava što kvalitetnije saradnje i povezivanja na polju razmjene iskustava i znanja u oblasti zaštite industrijskog naslijeđa.

Planirana akademska rasprava je prvi korak u bosanskohercegovačkoj javnoj percepciji ovog značajnog naslijeđa kao dijela nacionalne i univerzalne baštine.

 Svi zainteresovani koji žele pratiti online rad Okruglog stola molimo da pošalju prijavu na mail:  Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli., kako bi dobili pristupni lnk.

PROGRAM