Studentske mobilnosti

MOBILNOST ZA LJETNI SEMESTAR 2023/2024.

 Služba za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu otvara konkurse za mobilnost u ljetnom semestru 2023/2024. godine.Konkursi su namijenjeni studentima, nastavnom i nenastavnom osoblju Univerziteta u Sarajevu, a odabrani kandidati će dobiti finansijsku podršku tokom svog boravka u inostranstvu.

Provjerite i nađite svoju Erasmus destinaciju te obogatite svoje akademsko iskustvo!

STIPENDIJE I KONKURSI – Služba za međunarodnu saradnju

NAŠA ERASMUS RAZMJENA NA UNIVERZITETU U LJUBLJANI

Moje ime je Emina Haznadar i studentica sam IV godine Pedagoškog fakulteta na Odsjeku za razrednu nastavu. O razmjeni sam počela razmišljati nakon promocije Erasmus programa koje je održala naša prodekanesa za međunarodnu saradnju, prof. dr. Sanela Merjem Rustempašić. Moram priznati da me je bilo strah odvajanja od porodice i svakodnevne rutine. Međutim, desilo se nešto sasvim neočekivano. Sve aplikacije sa našeg fakulteta su odobrene! Imala sam sreću da na ovo putovanje života krenem sa još tri kolegice sa našeg fakulteta. Smatram da je ovo do sada moja najbolja odluka! Razmjena mi je pružila priliku da mnogo putujem, steknem nova iskustva i nova prijateljstva. Imala sam priliku upoznati druge kulture kroz rad sa drugim Erasmus studentima. Ovih pet mjeseci su mi promijenile pogled na svijet. Žao mi je što nisam ranije otišla na razmjenu. Preporučila bih svima da izađu iz svoje zone komfora i prijave se na razmjenu, nagrada je velika, nagrada ste novi vi sa mnogo širim pogledima na svijet.

Moj „Erasmus“ u Mariboru

Kao i većina studenata imala sam želju da živim pravi sudentski život, ali to u mom slučaju nije bilo moguće zbog koronavirusa COVID-19. Spletom okolnosti nailazim na konkurse Erasmus razmjene studenata i prvi put se počinjem interesovati o tome i razmišljati o odlasku u starnu državu kako bih studirala na drugom jeziku i učila ono što me zanima okružena drugom kulturom. Uz pomoć prodekanese za međunarodnu saradnju sa mog matičnog fakulteta, tačno na vrijeme uspjela sam poslati brojne dokumente i aplicirati, da bih nakon nekog vremena bila obavještena da sam jedina primljena na Univerzitet u Mariboru. U početku sam bila pomalo uplašena zbog te informacije, ali istovremeno sam i bila ohrabrena od strane porodice i profesora te odlučujem otići. To je definitivno jedna od boljih odluka u mom životu i ne bih sebi oprostila da sam odustala. Pet mjeseci provedenih u Mariboru (Slovenija) bilo je kao iz bajke. Počevši od prijateljstava koje sam stekla, putovanja, prakse, učenja o drugačijim kulturama i akademskih lekcija, druženja... sve u svemu nezaboravnih trenutaka zbog kojih sam definitivno bogatija osoba. Ovo iskustvo mi je omogućilo da napokon živim taj „studentski život“ o kojem sam maštala prethodne tri godine i da ispunim sve ono što sam htjela. Mislim da mi je mobilnost definitivno pomogla da razvijem sebe i svoju ličnost, postala sam  samostalnija i prvi put u životu vidjela kako je živjeti sama, postala sam i mnogo organizovanija. Iskoristila sam taj period da radim praksu u jednom vrtiću u Mariboru i tamo stekla jako dobro znanje i poznanstva, kao i Certifikat za uspješno obavljenu praksu u stranoj državi. Što se tiče fakulteta, predavanja sam uglavnom slušala na slovenskom i engleskom jeziku, što mi je pomoglo da bolje napredujem u engleskom i usvojim jedan novi jezik. Predmeti na fakultetu u Mariboru su uglavnom orijentisani na praksu i mnogo se crta, svira, vježba što ima za cilj da se metodički napreduje i da se razvijamo u tom smijeru.

Također, mnogo smo putovali, pa tako sam, pored obilaska prelijepe Slovenije, posjetila Hrvatsku, Austriju, Njemačku i Italiju. Sve to je bilo mnogo zabavnije jer je bilo u društvu prijatelja.

Studenti u Sloveniji, bilo domaći ili strani, imaju mnoge pogodnosti. Studentske organizacije se trude da organizuju mnogo zabavnih dešavanja, druženja, društvenih igri, izleta i slično. Mnogo mi se dopalo i što je ishrana studenata regulisana na način da sa sudentskim bonovima, izdvojivši minimalan novčani iznos, studenti mogu imati svaki obrok potpun i kvalitetan i da se na taj način njeguje i širi jednakost među ljudima.

Kao neko ko je otišao sam i iskusio Erasmus mobilnost, savjetujem svakom studentu da aplicira i ode na nekoliko mjeseci u drugu državu, jer je definitivno nešto što se ne zaboravlja do kraja života i nešto što pruža mogućnost da napredujete i gradite sebe kao ličnost bogatiju za mnogo novog iskustva.

Elma Bečar

Razglednica i osvrt s Univerziteta Primorska naše studentice Sarah Skalonjić

Odlazak  na mobilnost Erasmus+ promijenio mi je život sa različitih aspekta. Provedenih 5 mjeseci na obali u Sloveniji doprinijelo je u razvijanju mene kao samostalne ličnosti, a itekako razvijanju znanja o drugim ljudima, njihovim kulturama, tradicijama, ekonomskom i političkom položaju zemlje iz koje dolaze, te me samim tim podstaklo da sagledam i razumijem položaj moje domovine. Odlazak  na mobilnost Erasmus+ promijenio mi je život sa različitih aspekta. Provedenih 5 mjeseci na obali u Sloveniji doprinijelo je u razvijanju mene kao samostalne ličnosti, a itekako razvijanju znanja o drugim ljudima, njihovim kulturama, tradicijama, ekonomskom i političkom položaju zemlje iz koje dolaze, te me samim tim podstaklo da sagledam i razumijem položaj moje domovine.  Upoznala sam mnogo različitih, a ujedno i vrlo sličnih ljudi koji dolaze sa različitih strana svijeta i stvorila prijateljstva u koja sam sigurna da će trajati za života. Što se tiče  samog fakulteta i učenja, mogu reći da su iskustva samo pozitivna. Obzirom da sam slušala većinu predavanja na slovenačkom jeziku, koji prethodno nisam poznavala, i uspješno ih savladala i položila, govori o tome koliko je pristup profesora i fakulteta bio profesionalan i fleksibilan. Prilikom bilo koje nejasnoće, svi su rado bili spremni pomoći i objasniti neke stvari više puta dok ih nisam u potpunosti shvatila. Također, za svaki predmet imali smo određenu vrstu prakse, gdje se jednom sedmično išlo u vrtiće i posmatralo i analiziralo, a potom su svi studenti imali priliku da održe vlastitu aktivnost u različitim grupama u vrtićima širom Primorskog dijela Slovenije. Jako sam zadovoljna svojim provedenim periodom na Univerzitetu u Primorskoj i osjećaj da nakon dvije godine provedene u online učenju, ujutro ustanem, spremim se i odem na fakultet bio je neprocjenjiv, jer ipak smatram da je za svakog studenta važno da osjeća da je ustvari nešto učinio za sebe odlaskom na fakultet. Naučila sam jedan novi jezik - slovenački i unaprijedila poznavanje engleskog jezika. Svaki student bio domaći ili internacionalan imao je ogroman broj pogodnosti i to je omogućilo da se svi osjećamo jednako prihvaćeno. Studentska organizacija je često organizovala različite događaje za socijalizovanje, kao što su razni kvizovi, karaoke i različite vrste sportova za koje smo se mogli opredijeliti i ići više puta sedmično. Još jedna vrlo važna stvar koju mi je mobilnost Erasmus+ omogućila jesu brojna putovanja širom svijeta. Uspjela sam obići Španiju, Maltu, Mađarsku, Hrvatsku, Italiju i naravno veći dio Slovenije. Smatram da je ovo sve bilo jedno nezaboravno iskustvo koje ću pamtiti cijeli život i rado ga se sjećati, te savjetujem svakog studenta da iskoristi ovu mogućnost i unaprijedi svoje životno znanje.